Jippi! Äntligen är vi igång med det projekt som kommer ta en stor del av våra skoldagar under åtta veckor framöver. Jag är glad att jag i våras bestämde mig för att anmäla klass ett och klass fem på Valla skola till detta projekt. Även om jag själv känner mig lite pirrig i magen i dagsläget och inte riktigt vet vilken väg detta projekt ska ta, men det är ju det som är så spännande och utvecklande. Kommer vi fixa att ro detta i land?? Ja, det är klart att vi kommer! Den glädje och entusiasm som fanns hos dessa elever när jag presenterade projektet är obeskrivlig och gör ännu mer att det känns så rätt att vara med på detta. Nu undrar ni säkert, vad det här är för projekt?
Jo, vi ska delta, tillsammans med flera andra klasser i Katrineholms kommun, i Junior FIRST LEGO League och FIRST LEGO League. Vi är fulla av förväntan, både elever och lärare, exakt påvad uppdraget kommer att innehålla när det presenteras. På lördag presenteras det i hela världen. Ja du läste rätt, världen. Detta är nämligen en turnering som arrangeras runt om i världen, i över 80 länder. På måndag kommer vi på skolan att få uppdraget presenterat för oss av Mille från KomTek. Det vi vet är att temat för i år är Sopor och återvinning, men mycket mera vet vi inte just nu. Men snart så, då vet vi och då kommer vi starta igång vårt arbete med full kraft. Vi har startat igång i liten skala genom att ha fått utbildning i legoprogrammering. Det var mycket givande och roligt för alla elever!
Temat har vi känt till under en tid och det känns väldigt aktuellt. Temat är sopor, återvinning och hållbar utveckling. Det är så viktigt att få våra elever medvetna om återvinning och hållbar utveckling. Vad vi alla kan göra för att skapa en värld som kommer gå att leva på för många generationer efter oss.
FIRST LEGO League (FLL) är en spännande och lärorik kunskaps- och tekniktävling för barn och ungdomar (10-16 år). Varje år kommer ett nytt och inspirerande uppdrag med ett samhällsaktuellt tema. I år är temat som jag tidigare skrev Sopor och återvinning. I uppdragen finns inget facitsvar, utan vi kan arbeta fritt genom att använda vår uppfinningsrikedom och kreativitet. FLL-uppdraget är tredelat och kommer utmana våra elever inom forskning, teknik och marknadsföring.
- I forskningsuppgiften ska lagen själva definiera ett problem.
- De ska leta och forska i fakta anknutet till detta och presentera en ny och smart lösning.
- I teknikuppgiften ska lagen bygga en robot och programmera den till att lösa uppgifter på robotbanan.
- I marknadsföringsuppgiften ska lagen arbeta för att andra ska få information om laget och deras projekt.
Junior FIRST LEGO League är till skillnad mot FIRST LEGO League inte en turnering/tävling, utan man är med i en utställning. Vi skaffar oss kunskaper om temat Sopor-återvinning, bygger en LEGO modell och visar upp våra upptäckter på en poster. Det ska bli så kul att se mina ettor ta sig an denna uppgift. Det är en livlig grupp, men fulla av kreativitet!
Det känns så rätt att delta i detta projekt av flera anledningar. Det är aktuellt och nödvändigt för hela vår värld att våra barn och ungdomar blir medvetna om vad de kan göra för att få en bättre värld och en hållbar värld i framtiden.
Det andra är perspektivet att få barn och ungdomar intresserade av naturvetenskap och teknik. Jag tycker att det har blivit mycket bättre i skolorna när det gäller NO- och teknik-undervisningen än tidigare. Bl.a. så har skolor idag möjlighet till material som hjälper till med undervisningen, som t.ex. NTA, Snilleblixtarna, Kemikalendern och Teknikspanarna. Vi i Katrineholm har förmånen att ha ett KomTek som kan erbjuda eleverna spännande teknikundervisning både på skoltid och påfritid.
Vi hoppas att denna förbättrade NO- och teknikundervisning kommer öka elevernas intresse för och kunskap om naturvetenskap och teknik. Målsättningen och ambitionen i Sverige är att svensk forskning och innovationsförmåga ska ligga i internationell toppnivå.
Jag är full av tro att det kommer att fortsätta finnas många elever med stort intresse för naturvetenskap och teknik. Jag möter dessa elever dagligen, som är fulla av engagemang på NO- och tekniklektionerna. Jag hoppas att allt detta engagemang, all denna glädje, uppfinnesrikedom och frågvishet håller i sig i många år för då kommer vi alla gånger ha svensk forskning och innovationsförmåga i internationell toppnivå även i framtiden.
En annan anledning är att vid ett sådant här projekt får eleverna använda olika lärprocesser i större grad än i den vanliga undervisningen. Och det kommer att vara så roligt, bara det är oerhört viktigt. Skolan ska ju vara rolig!
På lördag kl. 13 släpps årets uppdrag och då kommer jag spana in på Hjernekraft.org och läsa om årets uppdrag. Spännande!
Boka in den 7/11 i kalendern, för detta vill du inte missa. Då avslutas projektet med en regional turnering. Lagen samlas för att visa upp sitt arbete och tävla om vilka som har de bästa lösningarna för uppdraget. Det kommer att vara fullt på Safiren i Katrineholm med underbara barn och ungdomar. Hoppas att vi ses där!