Jag har haft förmånen att få leda värdegrundsarbetet på Duveholmsgymnasiet i ett år vilket har varit ett mycket inspirerande och roligt uppdrag. Eftersom arbetet skulle fortgå vid nio tillfällen under läsåret var min tanke att träffarna skulle bli så varierande så möjligt för de cirka 60 deltagarna i personalen. Några av målen med utbildningen var att utbilda, informera och göra personalen delaktiga i värdegrundsarbetet på skolan för att sedan ”koppla på eleverna” höstterminen 2015. Jag vill lägga till att många lärare redan arbetar aktivt med värdegrundsfrågor i klassrummen. Innehållsmässigt försöktejag att planera så att teoretiska och praktiska övningar varvades med reflektion och diskussion. I och med att likabehandlings- och värdegrundsarbete många gånger går hand i hand måste skolans likabehandlingsarbete vara tydligt för att fungera.
Enligt Skolverket kan likabehandlingsarbete delas upp i främjande, förebyggande och åtgärdande arbete där det främjande arbetet syftar till att respekten för alla människors lika värde förankras. Likabehandlingsarbetet ska bidra till en skolmiljö där alla elever kan utvecklas och känner sig trygga (skolverket.se). Utifrån DO:s Lika rättigheter i skolan (DO 2012) kan man beskriva en skolas likabehandlingsarbete som ett hjul med följande delar: utvärdera, främja, kartlägg, förebygg och åtgärda. Hjulet utgår från centrum, dvs. skolpersonal, elever och föräldrar/vårdnadshavare. Jag valde att beskriva vår skolas värdegrundsarbete med hjälp av Hjulet som grundmodell för att på så sätt kunna lyfta fram själva processen med värdegrunden som ska fortgå på skolan. Under utbildningen arbetade vi bland annat med att tydliggöra olika värdegrundsbegrepp, diskrimineringsgrunderna och vad skolans värdegrund står för i teori och praktik. Deltagarna delades in i åtta tvärgrupper vilka fick som första uppgift att diskutera innebörden av begreppen ”värdegrund” och ”värdeord”. Under kursen samtalade vi också om mycket annat, bl.a. vad normer är och vi vände på perspektiven.
Eftersom jag ”brinner för” värdegrundsarbete var det inte svårt att tacka ja till att jobba med detta och jag fortsätter gärna att jobba vidare med värdegrundsarbete. I höst kommer jag också att arbete med det uppdrag jag från början sökte och fick som förstelärare, nämligen svenska som andraspråksfrågor.
Vänliga hälsningar Marie
Hej!
Roligt att läsa ditt inlägg om ett så viktigt ämne, där vi lärare har så stora möjligheter att påverka. Besökte nyligen en skola som i en del av deras värdegrundsarbete hade gett pedagoger olika uppgifter. På raster till exempel hade en pedagog som uppgift att ”bara” försöka se barn som gick själva eller hade svårt att ta del i lek med andra. och hjälpa till.En annan pedagog hade som uppgift att uppmuntra till lek där många kunde delta. Fantastisk att se hur duktiga pedagogerna var och hur de fanns där och såg alla. Arbetade stöttande, inte styrande!
Stort lycka till i ditt uppdrag som förstelärare!
Mvh
Angelica Ankarstrand
Förstelärare inom specialpedagogiska metoder i klassrummet.
Skogsborgsskolan